Hos oss är alla konstnärer

5 bra saker om doodle – ett avkopplande DIY och pyssel <3

Leave a comment

1. Doodle betyder “att rita spontant” och fylla en tom yta med bläck.

2. Man kan använda båda hjärnhalvorna när man doodlar. När man ritar spontant använder man den högra hjärnhalvan. När man planerar sitt doodle använder man den vänstra hjärnhalvan.

3. Doodle ökar din kreativitet, fokus och koncentration, förbättrar minnet samt förmågan att se helheten.

4. Det har bevisats att de som doodlar medan de lyssnar på t ex föredrag eller sitter på lektion, minns innehållet bättre. En teori är att när man doodlar, hindrar man hjärnan från att dagdrömma. Doodling tvingar hjärnan att förbruka exakt den mängd energi som behövs för att förhindra människan från att dagdrömma, men inte så mycket att hon inte är medveten om vad som händer omkring henne. Den hjälper henne även att se helheten i det hon hör och inte haka upp sig på detaljer (som ibland kan var väldigt svårt)

5. Inga förberedelser behövs. Det tar ingen plats eller tid och behöver inte kosta en massa. Doodla när du sitter i telefon, när du lyssnar på en bok eller en föreläsning, eller varför inte när du sitter med vänner?

Slutligen ett gott råd: Släpp all föreställning om att du måste kunna rita och att det du ritar måste bli perfekt. Du är ingen dator, det är OK med ojämna linjer. Huvudsaken är att du mår bra av pysslet och att det är avkopplande.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s